Polecam z CENEO

Ciasto leśny mech

Pyszne mięciutkie, ale lekko wilgotne ciasto z puszystą słodką śmietanką :D



Składniki:

Ciasto:

  • 450 g mrożonego rozdrobnionego szpinaku
  • 1 szklanka cukru
  • 3 jajka
  • 1 szklanka oleju
  • 2 szklanki maki krupczatki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem:
  • 500 ml śmietany kremówki
  • 2 opakowania śmietan-fixu
  • cukier wanilinowy
  • owoc granatu / żurawina
Przygotowanie:
Rozmażmy szpinaki odsączamy z wody. Miksujemy jajka z cukrem, wlewamy cienkim strumyczkiem olej, dalej mieszając. Wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia, a następnie szpinak i mieszamy na najmniejszych obrotach. Wlewamy do tortownicy (26 cm średnicy) posmarowanej tłuszczem, pieczemy ok. godziny w temp. 180*C do "suchego patyczka".

Po wystudzeniu ciasta zciąć wierzch i rozdrobnić.

Ubić śmietanę dodając pod koniec śmietan-fix, cukier wanilinowy i odrobinę cukru pudru do smaku. Na ciasto wyłożyć ubitą śmietanę, posypać okruszkami ciasta i granatem - lekko docisnąć dłonią.
Print Friendly and PDF