Ciasto leśny mech
Pyszne mięciutkie, ale lekko wilgotne ciasto z puszystą słodką śmietanką :D

Składniki:
Ciasto:
Rozmażmy szpinaki odsączamy z wody. Miksujemy jajka z cukrem, wlewamy cienkim strumyczkiem olej, dalej mieszając. Wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia, a następnie szpinak i mieszamy na najmniejszych obrotach. Wlewamy do tortownicy (26 cm średnicy) posmarowanej tłuszczem, pieczemy ok. godziny w temp. 180*C do "suchego patyczka".
Po wystudzeniu ciasta zciąć wierzch i rozdrobnić.
Ubić śmietanę dodając pod koniec śmietan-fix, cukier wanilinowy i odrobinę cukru pudru do smaku. Na ciasto wyłożyć ubitą śmietanę, posypać okruszkami ciasta i granatem - lekko docisnąć dłonią.

Składniki:
Ciasto:
- 450 g mrożonego rozdrobnionego szpinaku
- 1 szklanka cukru
- 3 jajka
- 1 szklanka oleju
- 2 szklanki maki krupczatki
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 500 ml śmietany kremówki
- 2 opakowania śmietan-fixu
- cukier wanilinowy
- owoc granatu / żurawina
Rozmażmy szpinaki odsączamy z wody. Miksujemy jajka z cukrem, wlewamy cienkim strumyczkiem olej, dalej mieszając. Wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia, a następnie szpinak i mieszamy na najmniejszych obrotach. Wlewamy do tortownicy (26 cm średnicy) posmarowanej tłuszczem, pieczemy ok. godziny w temp. 180*C do "suchego patyczka".
Po wystudzeniu ciasta zciąć wierzch i rozdrobnić.
Ubić śmietanę dodając pod koniec śmietan-fix, cukier wanilinowy i odrobinę cukru pudru do smaku. Na ciasto wyłożyć ubitą śmietanę, posypać okruszkami ciasta i granatem - lekko docisnąć dłonią.
