Koperty z ciasta francuskiego
Koperty z ciasta francuskiego z nadzieniem z kurczaka, sera ricotta i szpinaku :)
Szybka przekąska na ciepło :D
MNIAM!!

Składniki:
- opakowanie ciasta francuskiego
- 100/200 g świeżego/mrożonego szpinaku
- pojedyncza pierś z kurczaka
- 150 g ricotty
- 2 ząbki czosnku
- oliwa
- gałka muszkatołowa
- słodka i ostra papryka
- pieprz
- sól
- 1 roztrzepane jajko do posmarowania
Pierś z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w cienkie paski, a następnie wymieszać z oliwą i paprykami, lekko podsmażyć. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Umyć dokładnie szpinak/rozmrozić, odcisnąć wodę i dorzucić na patelnię. Doprawić gałką muszkatołową i smażyć jeszcze chwilkę. Wymieszać kurczaka z ricottą i szpinakiem, doprawić solą i pieprzem. Rozłożyć ciasto i pokroić na kwadraty. Na każdy z nich nałożyć równą porcję farszu i zwinąć narożniki ciasta do środka. Ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem i piec na złoty kolor ok. 20-25 minut w temp 170*C. Wcinać jeszcze ciepłe. SMACZNEGO !!!


Komentarze
Prześlij komentarz