Polecam z CENEO

Koperty z ciasta francuskiego


Koperty z ciasta francuskiego z nadzieniem z kurczaka, sera ricotta i szpinaku :)
Szybka przekąska na ciepło :D
MNIAM!!



Składniki:
  • opakowanie ciasta francuskiego
  • 100/200 g świeżego/mrożonego szpinaku
  • pojedyncza pierś z kurczaka
  • 150 g ricotty
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa
  • gałka muszkatołowa 
  • słodka i ostra papryka
  • pieprz
  • sól
  • 1 roztrzepane jajko do posmarowania 
Przygotowanie:
Pierś z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w cienkie paski, a następnie wymieszać z oliwą i paprykami, lekko podsmażyć. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Umyć dokładnie szpinak/rozmrozić, odcisnąć wodę i dorzucić na patelnię. Doprawić gałką muszkatołową i smażyć jeszcze chwilkę. Wymieszać kurczaka z ricottą i szpinakiem, doprawić solą i pieprzem. Rozłożyć ciasto i pokroić na kwadraty. Na każdy z nich nałożyć równą porcję farszu i zwinąć narożniki ciasta do środka. Ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem i piec na złoty kolor ok. 20-25 minut w temp 170*C. Wcinać jeszcze ciepłe. SMACZNEGO !!!


Komentarze

Print Friendly and PDF