Solgaz

Kruche ciasteczka


Nareszcie znalazłam chwilkę wolnego czasu
 i jak ją wykorzystałam?? 
hah tylko i wyłącznie na pichceniu 
musiałam coś pysznego zrobić, bo inaczej to byłby stracony czas :D



Składniki:

  • 1 kg mąki
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 5 żółtek
  • 1 całe jajko
  • 2 łyzki gęstej śmietany
  • 1,5 kostki masła
  • 2 czubate łyzki smalcu
  • cukier wanilinowy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g wiórków kokosowych
Dodatkowo:
- 1 jajko
- 1 łyżka mleka
- 50 g płatków migdałowych
- polewa czekoladowa

Przygotowanie:
Wszystkie produkty zlepić, siekając na stolnicy. Ciasto włożyć do lodówki na około 1 godzinę. Po tym czasie ciasto podzielić na mniejsze kawałki, rozwałkować i wycinać ciastka foremkami. Ciastka posmarować jajkiem rozmieszanym z mlekiem, posypać migdałami. Piec w temp. ok. 180*C do zarumienienia. Wystudzone ciastka można polać polewa czekoladową.

Polecam z CENEO

Print Friendly and PDF