Polecam z CENEO

3 bit na biszkopcie


Jak zrobimy to ciasto to wyda nam się ono...
ogromne i wręcz niemożliwe do zjedzenia w mniej niż 3 dni, 
ale to mylne wrażenie bo moje zniknęło z prędkością światła :) 
ledwo zdążyłam uchwycić je na zdjęciu
Składniki:
Biszkopt:
  • 3 jajka
  • mąki tyle, ile ważą jajka
  • cukru tyle, ile ważą jajka
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Jajka ubić z cukrem na gęstą i puszysta masę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do ubitych jajek i delikatnie wymieszać. Blaszkę o wymiarach 25 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przelać ciasto i wstawić do nagrzanego do 180*C piekarnika, piec ok. 20 minut.

Masa budyniowa:

  • 2 budynie śmietankowe
  • 1/4 szklanki cukru
  • 2 szklanki mleka
  • 1 kostka masła
Przygotowanie:
1,5 szklanki mleka zagotować z cukrem, dodać rozrobiony z resztą mleka proszek budyniowy i ugotować budyń. Pozostawić do wystygnięcia. Zimny budyń utrzeć masłem na puszysta masę.

Masa śmietanowa:
  • 500 ml śmietany kremówki 30%
  • 1 łyżka cukru pudru
Przygotowanie:
Ubić śmietanę z cukrem pudrem.

Dodatkowo:
  • masa kajmakowa (u mnie orzechowa)
  • 300 g herbatników
  • kakao do posypania ciasta
  • poncz (czarna herbata + cukier + sok z cytryny)
Przygotowanie:
Z upieczonego i wystudzonego biszkoptu ściąć wierzchnią warstwę, nasączyć ponczem. Na biszkopcie rozsmarować masę budyniową, ułożyć warstwę herbatników, nałożyć masę kajmakową, następnie ponownie herbatniki i ubitą śmietanę. Całość włożyć na noc do lodówki, by herbatniki nabrały wilgoci. Przed podaniem posypać wierzch kakao.
Smacznego :)

Print Friendly and PDF