Polecam z CENEO

Szarlotka z kruszonką

Sezon na jabłka w pełni, więc nie mogło obyć się bez szarlotki :)

Składniki:
Masa jabłkowa:
  • 2 kg jabłek
  • cukier
  • cukier wanilinowy
  • łyżka masła
  • 2 galaretki (u mnie agrestowe)
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka cynamonu
Przygotowanie:
Jabłka umyć, obrać, pokroić w kostkę i zesmażyć z łyżką masła. Do masy dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać.

Ciasto:

  • 500 g mąki
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 3/4 kostki margaryny
  • 2 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • szczypta soli
Przygotowanie: 
To wszystko zagnieść, jeśli ciasto nie będzie się sklejało, dodać śmietany. Podzielić na 2 części w stosunku 2:3. Wstawić na godzinę do lodówki. Po tym czasie rozwałkować większe ciasto lub zetrzeć na tarce do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temp. 180 *C ok. 15 minut.

Na zapieczone ciasto wylać masę z jabłek i wyrównać. Pozostałą część ciasta zetrzeć na tarce i posypać wierzch ciasta tak, aby równomiernie pokryło warstwę jabłek.

Piec w temp. 180*C 40-45 minut. Gotową szarlotkę posypać cukrem pudrem.
Print Friendly and PDF