Szarlotka z kruszonką

Składniki:
Masa jabłkowa:
- 2 kg jabłek
- cukier
- cukier wanilinowy
- łyżka masła
- 2 galaretki (u mnie agrestowe)
- 3 łyżki bułki tartej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka cynamonu
Jabłka umyć, obrać, pokroić w kostkę i zesmażyć z łyżką masła. Do masy dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać.

Ciasto:
- 500 g mąki
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 3/4 kostki margaryny
- 2 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 cukier waniliowy
- szczypta soli
To wszystko zagnieść, jeśli ciasto nie będzie się sklejało, dodać śmietany. Podzielić na 2 części w stosunku 2:3. Wstawić na godzinę do lodówki. Po tym czasie rozwałkować większe ciasto lub zetrzeć na tarce do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temp. 180 *C ok. 15 minut.
Na zapieczone ciasto wylać masę z jabłek i wyrównać. Pozostałą część ciasta zetrzeć na tarce i posypać wierzch ciasta tak, aby równomiernie pokryło warstwę jabłek.

Piec w temp. 180*C 40-45 minut. Gotową szarlotkę posypać cukrem pudrem.
