Rogaliki z pieczarkami
Pieczarki, pieczarki, pieczarki ...
prześladowały mnie całą sobotę, DOSŁOWNIE :D
najpierw pół dnia biegania po sklepach w poszukiwaniu świeżych pieczarek
(czy wszyscy naraz musieli wykupić wszystkie pieczarki??)
potem kolejne pół na ich obieranie i krojenie :((
ale wszystko co złe musi się dobrze kończyć - a skończyło się pysznymi rogalikami :))
Składniki na 24 rogaliki:prześladowały mnie całą sobotę, DOSŁOWNIE :D
najpierw pół dnia biegania po sklepach w poszukiwaniu świeżych pieczarek
(czy wszyscy naraz musieli wykupić wszystkie pieczarki??)
potem kolejne pół na ich obieranie i krojenie :((
ale wszystko co złe musi się dobrze kończyć - a skończyło się pysznymi rogalikami :))
Ciasto:
- 150 ml ciepłego mleka
- 1 łyżeczka cukru
- 50 g drożdży
- 300 g maki
- 100 g masła
- 2 łyżeczki soli
- 1 jajko
- 1 łyżka mleka
W ciepłym mleku rozpuścić drożdże z łyżeczką cukru, odstawić na 10 minut. Masło posiekać z mąką i solą. Dodać rozpuszczone drożdże i wyrobić gładkie ciasto. Odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.
Nadzienie:
- 750 g pieczarek
- 2 cebule
- 2 łyzki masła
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- sól
- pieprz
Na maśle z olejem podsmażyć cebulę, dodać pokrojone w drobną kostkę pieczarki, dusić pod przykryciem. Gdy pieczarki będą miękkie dodać przyprawy i smażyć dalej bez przykrycia, aby odparował nadmiar wody.
Powstałe ciasto podzielić na 3 części, rozwałkować na okrągły, cienki placek. Koło dzielimy na 8 części, smarujemy środek koła jajkiem rozmąconym z mlekiem. Na każdym trójkącie w jego szerszej części kładziemy po łyżeczce farszu z pieczarek i zwijamy.

Rogaliki ułożyć na papierze do pieczenia i odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. Przed włożeniem do piekarnika posmarować jajkiem. Piec w temp. 190*C ok. 25 minut. SMACZNEGO!!!
Powstałe ciasto podzielić na 3 części, rozwałkować na okrągły, cienki placek. Koło dzielimy na 8 części, smarujemy środek koła jajkiem rozmąconym z mlekiem. Na każdym trójkącie w jego szerszej części kładziemy po łyżeczce farszu z pieczarek i zwijamy.

Rogaliki ułożyć na papierze do pieczenia i odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. Przed włożeniem do piekarnika posmarować jajkiem. Piec w temp. 190*C ok. 25 minut. SMACZNEGO!!!