Polecam z CENEO

Rogaliki z pieczarkami

Pieczarki, pieczarki, pieczarki ... prześladowały mnie całą sobotę, DOSŁOWNIE :D najpierw pół dnia biegania po sklepach w poszukiwaniu świeżych pieczarek (czy wszyscy naraz musieli wykupić wszystkie pieczarki??) potem kolejne pół na ich obieranie i krojenie :(( ale wszystko co złe musi się dobrze kończyć - a skończyło się pysznymi rogalikami :))


Składniki na 24 rogaliki:
Ciasto:
  • 150 ml ciepłego mleka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 50 g drożdży
  • 300 g maki
  • 100 g masła
  • 2 łyżeczki soli
Do posmarowania:
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mleka
Przygotowanie:
W ciepłym mleku rozpuścić drożdże z łyżeczką cukru, odstawić na 10 minut. Masło posiekać z mąką i solą. Dodać rozpuszczone drożdże i wyrobić gładkie ciasto. Odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.

Nadzienie:

  • 750 g pieczarek
  • 2 cebule
  • 2 łyzki masła
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:
Na maśle z olejem podsmażyć cebulę, dodać pokrojone w drobną kostkę pieczarki, dusić pod przykryciem. Gdy pieczarki będą miękkie dodać przyprawy i smażyć dalej bez przykrycia, aby odparował nadmiar wody.

Powstałe ciasto podzielić na 3 części, rozwałkować na okrągły, cienki placek. Koło dzielimy na 8 części, smarujemy środek koła jajkiem rozmąconym z mlekiem. Na każdym trójkącie w jego szerszej części kładziemy po łyżeczce farszu z pieczarek i zwijamy.

Rogaliki ułożyć na papierze do pieczenia i odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. Przed włożeniem do piekarnika posmarować jajkiem. Piec w temp. 190*C ok. 25 minut. SMACZNEGO!!!
Print Friendly and PDF