Rogaliki drożdżowe z powidłami sliwkowymi
Rogaliki idealne,
pyszne zarówno z powidłami, jak i czekoladą,
czy też innym smakowitym nadzieniem :D
Składniki:- 500 g mąki
- 2 jajka
- 250 g masła
- szczypta soli
- 50 g drożdży
- łyżeczka cukru
- 2 łyżki śmietany 18%
- powidła śliwkowe
- cukier puder do posypania
- 1 jajko
- 1 łyżka mleka
Drożdże rozcieramy z cukrem i śmietaną. Mąkę siekamy z zimnym masłem, wbijamy jajka, dodajemy szczyptą soli oraz drożdże, zagniatamy gładkie ciasto. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na ok. 30 minut.
Po tym czasie ciasto dzielimy na 5 części i każdą z nich wałkujemy, tak aby miało kształt okręgu. Koło dzielimy na 8 części, smarujemy środek koła jajkiem rozmąconym z mlekiem. Na każdym trójkącie w jego szerszej części kładziemy po łyżeczce powideł śliwkowych (lub dowolnego nadzienia) i zwijamy szerszym końcem formując w ten sposób rogaliki.
Gdy wystygną posypujemy cukrem pudrem. SMACZNEGO!!

A właśnie chciało mi się coś słodkiego :D WPADAM !
OdpowiedzUsuńzapraszam :)
OdpowiedzUsuńa czym można zastapić kwaśną smietanę?:)
OdpowiedzUsuńmusi być śmietana :)
Usuń