Polecam z CENEO

Rogaliki drożdżowe z powidłami sliwkowymi


Rogaliki idealne, 
pyszne zarówno z powidłami, jak i czekoladą, 
czy też innym smakowitym nadzieniem :D
Składniki:
  • 500 g mąki
  • 2 jajka
  • 250 g masła
  • szczypta soli
  • 50 g drożdży
  • łyżeczka cukru
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • powidła śliwkowe
  • cukier puder do posypania
Do smarowania ciasta:
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mleka
Przygotowanie:
Drożdże rozcieramy z cukrem i śmietaną. Mąkę siekamy z zimnym masłem, wbijamy jajka, dodajemy szczyptą soli oraz drożdże, zagniatamy gładkie ciasto. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na ok. 30 minut.

Po tym czasie ciasto dzielimy na 5 części i każdą z nich wałkujemy, tak aby miało kształt okręgu. Koło dzielimy na 8 części, smarujemy środek koła jajkiem rozmąconym z mlekiem. Na każdym trójkącie w jego szerszej części kładziemy po łyżeczce powideł śliwkowych (lub dowolnego nadzienia) i zwijamy szerszym końcem formując w ten sposób rogaliki. 


Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 190*C do uzyskania złotego koloru (ok. 25 minut).
Gdy wystygną posypujemy cukrem pudrem. SMACZNEGO!!

Komentarze

  1. A właśnie chciało mi się coś słodkiego :D WPADAM !

    OdpowiedzUsuń
  2. a czym można zastapić kwaśną smietanę?:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Print Friendly and PDF