Pizza z patelni
Przepyszna pizza na puszystym cieście z ciągnącyyym serem i obłędnym sosem sosem pomidorowym :D taka porcja na pewno nasyci 2 głodomorów :))

Składniki:
Ciasto:
Do miski wsypujemy mąkę, olej, wodę, sól i wyrośnięte drożdże. Ciasto wyrabiamy na gładką masę. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.
W tym czasie przygotowujemy dodatki. Na oleju z odrobina masła podsmażamy posiekana drobno cebulę i pieczarki w talarkach. Pod koniec smażenia doprawiamy solą i pieprzem.
Kiedy ciasto wyrośnie rozwałkowujemy je na cienki, okrągły placek (ok. 28 cm średnicy).
Sucha patelnię rozgrzewamy, przekładamy nasz placek, smażymy na średnim ogniu ok. 4 minut, po czym odwracamy na drugą stronę. Zdejmujemy z ognia. Smarujemy sosem i nakładamy dodatki. Ponownie stawiamy patelnię na palniku, przykrywamy przykrywka i smażymy na średnim ogniu ok. 7 minut (do czasu rozpuszczenia sera).


Składniki:
Ciasto:
- 20 g drożdży
- szczypta cukru
- 1,5 szklanki mąki
- 1/2 szklanki ciepłej wody
- 2 łyżki oleju
- szczypta soli
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżki pikantnego ketchupu
- 2 łyżki wody
- szczypta soli
- bazylia
- oregano
- ostra papryka
- 5 łyżek pikantnego ketchupu
- bazylia
- oregano
- czosnek granulowany
- 200 g pieczarek
- 1 cebula
- starty ser
Do miski wsypujemy mąkę, olej, wodę, sól i wyrośnięte drożdże. Ciasto wyrabiamy na gładką masę. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.
W tym czasie przygotowujemy dodatki. Na oleju z odrobina masła podsmażamy posiekana drobno cebulę i pieczarki w talarkach. Pod koniec smażenia doprawiamy solą i pieprzem.
Kiedy ciasto wyrośnie rozwałkowujemy je na cienki, okrągły placek (ok. 28 cm średnicy).
Sucha patelnię rozgrzewamy, przekładamy nasz placek, smażymy na średnim ogniu ok. 4 minut, po czym odwracamy na drugą stronę. Zdejmujemy z ognia. Smarujemy sosem i nakładamy dodatki. Ponownie stawiamy patelnię na palniku, przykrywamy przykrywka i smażymy na średnim ogniu ok. 7 minut (do czasu rozpuszczenia sera).

