Polecam z CENEO

"Pijane" krokiety z kurą i pieczarkami

Pieczarek ciąg dalszy :) tym razem chrupiące krokiety w piwnym naleśniku :D



Składniki:

Ciasto na naleśniki:

  • 600 g maki
  • 2 piwa
  • 2 jajka
  • 1 łyżka oleju
  • sól
Przygotowanie:
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Ciasto powinno być lejące. Smażyć na rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu.

Farsz:

  • 1 kg gotowanego mięsa z rosołu (kura i wołowina)
  • 1 gotowana pietruszka
  • 1 gotowana marchewka
  • 1 jajko
  • 500 g pieczarek
  • 2 cebule
  • 2 łyzki masła
  • 2 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:
Mięso oddzielić od kości, zmielić w maszynce z warzywami. Pieczarki i cebulę obrać, pokroić w drobna kostkę. Na patelni rozgrzać masło z olejem i podsmażyć cebulkę. W garnku poddusić pieczarki. Gdy cebulka się ładnie zeszkli, dodać do pieczarek i dusić jeszcze chwilę. Pieczarki dodać do mięsa, wbić jajko, wymieszać, doprawić solą i pieprzem do smaku.

Dodatkowo:

  • 2 jajka
  • bułka tarta
  • olej
Każdy naleśnik smarujemy farszem i zawijamy w krokieta. Obtaczamy w jajku i bułce tartej, smażymy na oleju na złoty kolor. Podajemy z barszczykiem. :))
Print Friendly and PDF