Pierogi ruskie
Ruskie, ruskie, ruskie... Jakoś nigdy nie byłam za bardzo do nich przekonana dopóki nie zrobiłam ich samodzielnie :) były to moje pierwsze pierogi, które zrobiłam od a do z sama i chyba nawet były dobre, skoro mój chłopak opędzlował sam całą pierwszą partię :D albo może był taki głodny xD ? - nieważne, w każdym razie z pewnością wejdą na stałe do mojego jadłospisu :))

Składniki:
Ciasto:
Ciasto:
Mąkę przesiewamy na stolnicę, robimy dołek na środku mąki i wlewamy powoli wodę - wrzątek. Jednocześnie długim nożem zbieramy mąkę i łączymy z wodą. Gdy mąka lekko połączy się z wodą (ciasto nie musi być dokładnie wymieszane) odstawiamy ciasto na ok. 5 minut. Po tym czasie wbić jajko i zagnieść ciasto na sprężystą masę. Ciasto powinno być delikatne i miękkie. Nieużywane ciasto powinno leżeć przykryte ściereczką, dzięki czemu nie wyschnie i będzie łatwo się wałkować.
Farsz:

Składniki:
Ciasto:
- 1 kg mąki
- 500 ml gorącej wody
- 1 jajko
- 1,5 kg obranych ziemniaków
- 750 g twarogu
- 2 duże cebule
- sól
- pieprz
Ciasto:
Mąkę przesiewamy na stolnicę, robimy dołek na środku mąki i wlewamy powoli wodę - wrzątek. Jednocześnie długim nożem zbieramy mąkę i łączymy z wodą. Gdy mąka lekko połączy się z wodą (ciasto nie musi być dokładnie wymieszane) odstawiamy ciasto na ok. 5 minut. Po tym czasie wbić jajko i zagnieść ciasto na sprężystą masę. Ciasto powinno być delikatne i miękkie. Nieużywane ciasto powinno leżeć przykryte ściereczką, dzięki czemu nie wyschnie i będzie łatwo się wałkować.
Farsz:
Ziemniaki ugotować w lekko osolonej wodzie, ostudzić i zmielić w maszynce wraz z serem. Cebulkę posiekać i podsmażyć na złoty kolor, Wymieszać dokładnie z masą, dodać sól i pieprz do smaku.
Ciasto rozwałkować, wyciąć kółka i nakładać farsz, skleić pieroga (można sobie pomóc palcem zwilżonym wodą).
Pierogi gotować w osolonej wodzie z odrobiną oleju. Wrzucać na wrzątek i gotować ok. 4 minut od wypłynięcia.
Podawać ze skwarkami, cebulką, śmietaną lub bez niczego.
SMACZNEGO :))


Ciasto rozwałkować, wyciąć kółka i nakładać farsz, skleić pieroga (można sobie pomóc palcem zwilżonym wodą).
Pierogi gotować w osolonej wodzie z odrobiną oleju. Wrzucać na wrzątek i gotować ok. 4 minut od wypłynięcia.
Podawać ze skwarkami, cebulką, śmietaną lub bez niczego.
SMACZNEGO :))

