Polecam z CENEO

Pieczone figi z migdałami

Figi są podobno doskonałym afrodyzjakiem... warta sprawdzenia teoria ;3 swoją drogą w tym przepisie jest wiele podtekstów erotycznych ;> wystarczy się tylko dogłębnie wczytać :) małe zboczuchy na pewno znajdą :D



Składniki:

  • 3 świeże figi
  • 10 g masła
  • 3 łyżki miodu
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 3 łyżki jogurtu greckiego / naturalnego / śmietany
  • płatki migdałowe
Przygotowanie:Figi należy naciąć u góry na krzyż, nie dochodząc do środka owocu, tak, aby powstałe części lekko się rozchyliły. Ułożyć w naczyniu do zapiekania. W niewielkim rondelku rozpuścić masło, dodając cynamon, cukier wanilinowy i miód. Lekko podgrzać, aby składniki się połączyły. Gotowym słodkim syropem należy polać owoce i zapiekać około 8 minut w temp. 200*C. Cząstki owoców rozchylą się podczas pieczenia. Po upieczeniu figi zdejmujemy, sorka... wyjmujemy, polewamy... jogurtem i posypujemy migdałami. Podajemy jeszcze ciepłe.
Print Friendly and PDF