Pieczone figi z migdałami
Figi są podobno doskonałym afrodyzjakiem...
warta sprawdzenia teoria ;3
swoją drogą w tym przepisie jest wiele podtekstów erotycznych ;>
wystarczy się tylko dogłębnie wczytać
małe zboczuchy na pewno znajdą

Składniki:
- 3 świeże figi
- 10 g masła
- 3 łyżki miodu
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 3 łyżki jogurtu greckiego / naturalnego / śmietany
- płatki migdałowe
Figi należy naciąć u góry na krzyż, nie dochodząc do środka owocu, tak, aby powstałe części lekko się rozchyliły. Ułożyć w naczyniu do zapiekania. W niewielkim rondelku rozpuścić masło, dodając cynamon, cukier wanilinowy i miód. Lekko podgrzać, aby składniki się połączyły. Gotowym słodkim syropem należy polać owoce i zapiekać około 8 minut w temp. 200*C. Cząstki owoców rozchylą się podczas pieczenia. Po upieczeniu figi zdejmujemy, sorka... wyjmujemy, polewamy... jogurtem i posypujemy migdałami. Podajemy jeszcze ciepłe.