Polecam z CENEO

Paluszki z ciasta francuskiego

Paluszki z ciasta francuskiego dosłownie temat rzeka, można je podawać do każdej zupy krem lub też jako przekąskę do meczu czy filmu :D a z czym je przygotować?? tu nie ma ograniczeń - mak, ser, sezam, sól, orzechy, rozmaryn, estragon, dosłownie wszystko co przyjdzie nam do głowy, a przygotowanie ich?? banalnie proste i do tego szybkie :)



Składniki:


  • opakowanie ciasta francuskiego
  • sól morska
  • jajko
Przykładowe dodatki:
  • starty ser, np. żółty lub parmezan
  • rozmaryn
  • estragon
  • mak
  • posiekane orzechy
Przygotowanie:Ciasto francuskie rozłożyć z papierem do pieczenia na blaszce. Ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać serem i solą morską. Złożyć na pół, docisnąć, aby wszystko się skleiło i pokroić (najlepiej nożem do pizzy) na paski o szerokości ok. 2 cm. Pocięte paski posmarować z wierzchu roztrzepanym jajkiem. Chwycić jeden pasek za końce i zwinąć w spiralkę. Postępować tak samo z kolejnymi.

Rozgrzać piekarnik do 190*C i piec ok. 20 - 30 minut, aż ciasto się przyrumieni.
SMACZNEGO!!!

Komentarze

Print Friendly and PDF