Polecam z CENEO

Oponki serowe / kasztanki

Smak dzieciństwa :D 
chrupiące i miękkie w środku
najlepsze od razu po usmażeniu i posypane cukrem pudrem :))

Składniki:
  • 1 kg mąki
  • 2 szklanki cukru
  • 1,5 kg zmielonego sera białego
  • 6 jajek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • kostka masła / margaryny
  • smalec lub olej do smażenia
  • aromat do ciast (polecam pomarańczowy)
    Przygotowanie:
    Połączyć wszystkie składniki, wyrobić ciasto, które schładzamy w lodówce przez kilka godzin. 


    Następnie rozwałkować na grubość 1 cm. Wycinać szklanką koła a kieliszkiem mniejsze kółka w środku. W ten sposób powstaje "oponka". Smażyć na głębokim tłuszczu. Po usmażeniu odsączyć na ręczniku papierowym, następnie posypać cukrem pudrem. SMACZNEGO!!!

    Print Friendly and PDF