Polecam z CENEO

Kołacz

Kolejny eksperyment kulinarny za mną :D Jedno z trudniejszych i bardziej czasochłonnych ciast jakie robiłam :) , ale zapewniam że nie był to stracony czas, bo ciasto wyszło genialnie



Składniki:

Ciasto:

  • 500 g mąki
  • 3 jajka
  • 60 g masła
  • ok 150 ml ciepłego mleka
  • 25 g drożdży
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta soli
Przygotowanie:
Mąkę przesiewamy do miski. Drożdże mieszamy z łyżką cukru, łyżką mąki i 3 łyżkami mleka, odstawiamy do wyrośnięcia. Do mąki dodajemy pozostały cukier, szczyptę soli, jajka, mleko dolewamy stopniowo i zagniatamy ciasto. Pod koniec dodajemy miękkie masło i olej. Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.

Składniki:
Nadzienie:

  • 250 g twarogu
  • 5 łyżek wiórków kokosowych
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki mleka
  • 1 jajko
  • 100 g czarnej porzeczki
  • 1 kopiasta łyżka cukru
Przygotowanie:
Twaróg przeciskamy przez praskę. Mleko gotujemy z cukrem, dodajemy wiórki kokosowe i chwilę gotujemy, aż mleko się wchłonie, studzimy. Łączymy z twarogiem i jajkiem. Porzeczki myjemy i osuszamy na papierowym ręczniku.

Wyrośnięte ciasto wyjmujemy na blat i zagniatamy przez chwilę, aby wypuścić dzielimy ciasto na 2 części, mniejszą i większą (2:3). Mniejszą wałkujemy na placek o średnicy 26 cm i wkładamy na spód wysmarowanej masłem tortownicy. Większą wałkujemy na większy placek, mniej więcej 38 cm średnicy.


Na środek mniejszego placka wykładamy porzeczki i posypujemy je kopiastą łyżką cukru.

Większy placek nacinamy i nakładamy na mniejszy.



Na brzegi nakładamy nadzienie serowe.
Brzegi ciasta zawijamy, nacinamy co ok 4 cm i wywijamy farszem do góry.

Na gotowym kołaczu zapinamy obręcz i odstawiamy do wyrośnięcia.

Pieczemy ok 30 minut w temp 180*C.
SMACZNEGO!!!! :)
Print Friendly and PDF