Polecam z CENEO

Jabłko pieczone pod ciastem francuskim

Ktoś reflektuje na mini szarlotkę?? :D



Składniki:


  • 1 duże kwaśne jabłko
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka masła
  • 1/4 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 6-8 cienkich pasków ciasta francuskiego, w zależności od wielkości jabłka
Przygotowanie:Jabłko myjemy, odcinamy "dupkę" i łyżką wydrążamy najpierw gniazda nasienne, a później miąższ, który przekładamy do osobnej miseczki. Na patelni rozgrzewamy masło, dorzucamy cynamon i chwilkę podsmażamy, po czym dodajemy miąższ z jabłka.

Kiedy jabłko zacznie się rozpadać, dodajemy miód i cukier wanilinowy. Przestudzony farsz wkładamy do wydrążonego jabłka, a na wierzchu z pasków ciasta pleciemy kratkę.

Jabłko pieczemy w temp. 200*C ok 12 minut - należny uważać, żeby ciasto się nie przypiekło za bardzo, jeśli przyrumieni się zbyt mocno, można przykryć jabłko folią aluminiową. Z dodatkiem lodów śmietankowych jabłko smakuje jeszcze lepiej. SMACZNEGO :)
Print Friendly and PDF