Polecam z CENEO

Gulasz

Do tego postu zabierałam się zdecydowanie za długo :) ale nareszcie jest



Składniki:

  • 600 g mięsa wieprzowego lub wołowego
  • 200 g pieczarek
  • cebula
  • papryka czerwona
  • 2 łyżki mąki
  • smalec do smażenia
  • opakowanie przyprawy do gulaszu Kamis
Przygotowanie:Mięso pokroić w kostkę i obsmażyć na tłuszczu, cebulę pokroić w plastry, oprószyć łyżeczką vegety i odstawić na chwilę.Dodać do mięsa i również obsmażyć, polać wodą, dodać kostkę rosołową wołową i dusić pod przykryciem na małym ogniu ok.1 godz. (w razie potrzeby uzupełniać wodą).

Pieczarki w zależności od wielkości pokroić w ćwiartki bądź ósemki, paprykę w kostkę, dodać do mięsa i chwilę poddusić. Następnie dodać przyprawę do gulaszu i dusić wszystko ok. 30 minut (do miękkości mięsa). Dla ostrości smaku można dodać odrobinę ostrej papryki lub pieprzu cayenne. Zaprawić mąką wymieszaną z wodą i zagotować (aby mąka szybko się wymieszała z wodą i nie było grudek, najlepiej zrobić to w słoiku: wlać do słoika pół szklanki wody, dodać 2 łyżki mąki, zakręcić i energetycznie wymieszać).

Polecam podawać z kluskami śląskimi.
SMACZNEGO!!!!
Print Friendly and PDF