Polecam z CENEO

Fasolka szparagowa w słoikach

Powoli zbliża się do nas jesień, która kojarzy mi się przede wszystkim z przetworami na zimę. Podstawową rzeczą w mojej spiżarni jest fasolka szparagowa, nie może jej nigdy zabraknąć w mojej kuchni :D zimą wystarczy ją tylko wyjąć ze słoika, podgrzać i jest gotowa do jedzenia :))



Składniki na 12 słoików o pojemności 0,9 l:


  • 7 kg fasolki szparagowej
  • 12 łyżeczek cukru
  • 12 łyżeczek soli
  • zimna woda

Przygotowanie:Fasolę zagotować. Od momentu wrzenia gotować przez 5 minut - fasolka powinna być elastyczna, ale jeszcze twarda. Ostudzić i układać ciasno w wyparzonych stoikach. Do każdego wypełnionego słoika wsypać 1 łyżeczkę cukru i 1 łyżeczkę soli. Zalać zimną wodą i zakręcić. Ułożyć ściereczkę na dnie dużego garnka i wlać wodę do 2/3 wysokości słoika. Gotować na małym ogniu przez 60 minut. Od razu wyciągnąć z garnka i odstawić na 24 godziny. Powtórzyć proces, skracając długość gotowania do 40 minut. Gdy słoiki ostygną można wynieść je do spiżarni. Ważne, aby sprawdzić, czy słoiki są dobrze zassane, inaczej pojawi się pleśń.


Print Friendly and PDF