Fasolka szparagowa w słoikach

Składniki na 12 słoików o pojemności 0,9 l:
- 7 kg fasolki szparagowej
- 12 łyżeczek cukru
- 12 łyżeczek soli
- zimna woda
Przygotowanie:Fasolę zagotować. Od momentu wrzenia gotować przez 5 minut - fasolka powinna być elastyczna, ale jeszcze twarda. Ostudzić i układać ciasno w wyparzonych stoikach. Do każdego wypełnionego słoika wsypać 1 łyżeczkę cukru i 1 łyżeczkę soli. Zalać zimną wodą i zakręcić. Ułożyć ściereczkę na dnie dużego garnka i wlać wodę do 2/3 wysokości słoika. Gotować na małym ogniu przez 60 minut. Od razu wyciągnąć z garnka i odstawić na 24 godziny. Powtórzyć proces, skracając długość gotowania do 40 minut. Gdy słoiki ostygną można wynieść je do spiżarni. Ważne, aby sprawdzić, czy słoiki są dobrze zassane, inaczej pojawi się pleśń.

