Polecam z CENEO

Ciasteczka drożdżowe z jabłkami

Po raz kolejny jabłka w roli głównej :) 
tym razem w formie ciasteczek - pierożków, 
które są wręcz idealne na taki dzień jak dzisiaj :D 

Składniki:
  • 3 szklanki maki
  • 200 g margaryny
  • 1 żółtko
  • 1 jajko
  • 10 g świeżych drożdży
  • 1/2 łyżki cukru
  • 1/2 szklanki śmietany 18%
  • szczypta soli
  • 500 g jabłek
  • cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Jabłka umyć, obrać, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w ósemki.
Przesiać mąkę, dodać tłuszcz, posiekać nożem, dodać żółtko, jajko, drożdże utarte z cukrem, śmietanę i szczyptę soli. Zarobić ciasto nożem, a następnie szybko zagnieść ręką. Ciasto rozwałkować na grubość 3 mm, wycinać kółka. Na każde kółko nałożyć kawałek jabłka, złożyć na pół i skleić brzegi - jak przy robieniu pierogów lub zostawić otwarte jak na zdjęciu poniżej. Gotowe pierożki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temp. 220*C ok. 15-20 minut - do uzyskania złotego koloru. Upieczone posypać cukrem pudrem. SMACZNEGO!!!

Komentarze

  1. Odpowiedzi
    1. są szybkie w przygotowaniu więc polecam skorzystać z przepisu :)

      Usuń
  2. Wyszły boskie, użyłam co prawda drożdży w proszku alei tak są pyszne, wspaniały przepis :D

    OdpowiedzUsuń
  3. śmietana kwaśna?

    OdpowiedzUsuń
  4. już się doczytałam że 1/2 łyżki , bardzo mało

    OdpowiedzUsuń
  5. 10g drożdży? Czy 10dkg?

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygladaja pysznie �� ile sztuk wychodzi z jednej porcji?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. szczerze mówiąc nigdy nie liczyłam :)

      Usuń
  7. Są przepyszne caly czas się nimi zajadam:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Print Friendly and PDF