Zupa cytrynowa z ryżem
Dawno nie było żadnej zupki więc pomyślałam - najwyższy czas jakąś upichcić, a że nie miałam ochoty na coś standardowego to wyszło to oto dzieło :D jeśli lubisz kwaśną zupę ogórkową posmakuje Ci również ta nieco zapomniana zupa cytrynowa :))

Składniki:
Mięso płuczemy, warzywa obieramy i kroimy na kawałki, zalewamy wszystko 1,5 l zimnej wody, doprawiamy do smaku solą i gotujemy przez godzinę na małym ogniu. Ryż gotujemy na sypko. Z wywaru wyjmujemy mięso i warzywa - mięso kroimy na kawałki. Śmietanę mieszamy dokładnie z mąką, wlewamy do wywaru i zagotowujemy. Zupę doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem, po czym dodajemy ryż i mięso. Przed podaniem dodajemy posiekany koperek.

Składniki:
- 500 g ćwiartek z kurczaka
- 3 średnie marchewki
- 1 cebula
- 1 mały seler
- 4 łyżki soku z cytryny
- 100 ml śmietany 18%
- 100 g ryżu
- 1 łyżka mąki
- koperek
- sól
- pieprz biały
Mięso płuczemy, warzywa obieramy i kroimy na kawałki, zalewamy wszystko 1,5 l zimnej wody, doprawiamy do smaku solą i gotujemy przez godzinę na małym ogniu. Ryż gotujemy na sypko. Z wywaru wyjmujemy mięso i warzywa - mięso kroimy na kawałki. Śmietanę mieszamy dokładnie z mąką, wlewamy do wywaru i zagotowujemy. Zupę doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem, po czym dodajemy ryż i mięso. Przed podaniem dodajemy posiekany koperek.
