Polecam z CENEO

Zupa cytrynowa z ryżem

Dawno nie było żadnej zupki więc pomyślałam - najwyższy czas jakąś upichcić, a że nie miałam ochoty na coś standardowego to wyszło to oto dzieło :D jeśli lubisz kwaśną zupę ogórkową posmakuje Ci również ta nieco zapomniana zupa cytrynowa :))



Składniki:


  • 500 g ćwiartek z kurczaka
  • 3 średnie marchewki
  • 1 cebula
  • 1 mały seler
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 100 ml śmietany 18%
  • 100 g ryżu
  • 1 łyżka mąki
  • koperek 
  • sól
  • pieprz biały
Przygotowanie:
Mięso płuczemy, warzywa obieramy i kroimy na kawałki, zalewamy wszystko 1,5 l zimnej wody, doprawiamy do smaku solą i gotujemy przez godzinę na małym ogniu. Ryż gotujemy na sypko. Z wywaru wyjmujemy mięso i warzywa - mięso kroimy na kawałki. Śmietanę mieszamy dokładnie z mąką, wlewamy do wywaru i zagotowujemy. Zupę doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem, po czym dodajemy ryż i mięso. Przed podaniem dodajemy posiekany koperek.
Print Friendly and PDF