Tort z trzech ciast
Po ostatnim pracowitym piątku muszę podzielić się z wami tym co udało mi się upichcić :D zrobiłam dwa nieduże torciki, tylko że niestety z pośpiech zapomniałam udokumentować ten drugi na zdjęciu :(

Składniki (na dużą tortownicę lub na mniejszą prostokątną blaszkę):
Orzechowy biszkopt:
Makowy biszkopt:
Biszkopty nasączyć ponczem (sok z cytryny, woda, cukier) i przełożyć kremem. Można dodatkowo dla lepszego efektu obłożyć schłodzony tort masą cukrową.

Składniki (na dużą tortownicę lub na mniejszą prostokątną blaszkę):
Orzechowy biszkopt:
- 4 jajka
- 4 łyżki cukru
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka maki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki zmielonych orzechów
Makowy biszkopt:
- jw zamiast orzechów dodać 3 łyżki (ok 100 g) sparzonego i przekręconego maku (mak zalać wrzątkiem i gotować na małym ogniu przez ok 3 minuty, następnie odstawić na 4 godziny, aby mak napęczniał)
- jw 3 łyżki kakao
- 1/2 litra mleka
- 3 żółtka
- 1 szklanka cukru pudru
- cukier wanilinowy
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 1/2 kostki masła
Biszkopty nasączyć ponczem (sok z cytryny, woda, cukier) i przełożyć kremem. Można dodatkowo dla lepszego efektu obłożyć schłodzony tort masą cukrową.
