Polecam z CENEO

Tort z trzech ciast

Po ostatnim pracowitym piątku muszę podzielić się z wami tym co udało mi się upichcić :D zrobiłam dwa nieduże torciki, tylko że niestety z pośpiech zapomniałam udokumentować ten drugi na zdjęciu :(



Składniki  (na dużą tortownicę lub na mniejszą prostokątną blaszkę):

Orzechowy biszkopt:

  • 4 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka maki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki zmielonych orzechów
Białka ubić ze szczypta soli. Dodać cukier i ubijać do uzyskania błyszczącej piany. Następnie zmniejszyć obroty i dodawać kolejno żółtka, mąki, proszek i na końcu zmielone orzechy. Piec 10 minut w temp 200C po czym zmniejszyć temp do 180 i piec kolejne 10 minut.

Makowy biszkopt:

  • jw zamiast orzechów dodać 3 łyżki (ok 100 g) sparzonego i przekręconego maku (mak zalać wrzątkiem i gotować na małym ogniu przez ok 3 minuty, następnie odstawić na 4 godziny, aby mak napęczniał)
Kakaowy biszkopt:
  • jw 3 łyżki kakao
Krem:
  • 1/2 litra mleka
  • 3 żółtka
  • 1 szklanka cukru pudru
  • cukier wanilinowy
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 1/2 kostki masła
Żółtka utrzeć z cukrem na pulchną masę, dodać mąkę i cukier waniliowy. Wlać na gotujące się mleko i zagotować. Utrzeć masło i dodawać stopniowo ostudzony ugotowany budyń.

Biszkopty nasączyć ponczem (sok z cytryny, woda, cukier) i przełożyć kremem. Można dodatkowo dla lepszego efektu obłożyć schłodzony tort masą cukrową.
Print Friendly and PDF