Polecam z CENEO

Masa cukrowa / lukier plastyczny


Składniki:

  • 800 g cukru pudru
  • 100 g glukozy w proszku
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 70 ml wody
  • ewentualnie aromat migdałowy, waniliowy, cytrynowy 
Przygotowanie:
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Gdy napęcznieje podgrzać ją razem z glukozą, ciągle mieszając, aż się rozpuści i powstanie jednolita konsystencja ( masa nie może się zagotować).

Gdy płyn przestygnie dodawać po trochu cukier puder, ciągle mieszając. Można dodać kilka kropli aromatu do ciast. Masę wyrabiać do uzyskania konsystencji plasteliny.

Masę rozwałkować na blacie posmarowanym olejem lub posypanym mąką ziemniaczaną (nie polecam podsypywać cukrem pudrem).

Masą możemy obłożyć tort z kremem budyniowym lub maślanym (nie kładziemy masy bezpośrednio na krem ze śmietany). Ciasto przed obłożeniem musi być dobrze schłodzone. Masę najlepiej przenieść na wałku, aby nie zrobić przypadkiem dziur. Masę dopasować do ciasta. Najpierw należy wygładzić wierzch, a potem boki ciasta. Nadmiar odkroić. Z resztek można zrobić ozdoby.
Print Friendly and PDF