Blok czekoladowo-bakaliowy

 Jeden z największych klasyków i smaków dzieciństwa,
czyli blok czekoladowy, 
poleca się na leniwe popołudnie :D


Składniki:
  • 150 g bakalii (migdały, żurawina, rodzynki, orzechy)
  • 250 g masła
  • 500 g mleka w proszku
  • 1/2 szkl wody
  • 1-1,5 szkl cukru
  • 5 łyżek kakao
  • 500 g herbatników
Przygotowanie:
Do rondelka wlej wodę, włóż masło, wsyp kakao i cukier. Całość mieszaj na małym ogniu, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. 
Pokrusz herbatniki. 
Masę kakaową przełóż do miski, a następnie mieszając mikserem wsypuj powoli mleko w proszku. Do powstałej masy wsyp pokruszone herbatniki i dokładnie wymieszaj łyżką. Powstała masa musi być bardzo gęsta. Bakalie wsyp do masy i ponownie zamieszaj. Na desce rozłóż folię spożywczą i przełóż na nią masę, formując ją w kształt batona. Wstaw do lodówki na kilka godzin. Najlepiej smakuje na drugi dzień. SMACZNEGO!!!

Komentarze

Polecam z CENEO

Print Friendly and PDF