Polecam z CENEO

Blok czekoladowo-bakaliowy


Nie miałam o nim zielonego pojęcia,
 dopóki pewna osoba mnie na niego nie nakręciła :) 
ale już dziś wiem, że chociaż robiłam go pierwszy raz
 to na pewno nie ostatni :D

Składniki:
  • 150 g bakalii (migdały, żurawina, rodzynki, orzechy)
  • 250 g masła
  • 500 g mleka w proszku
  • 1/2 szkl wody
  • 1-1,5 szkl cukru
  • 5 łyżek kakao
  • 500 g herbatników
Przygotowanie:
Do rondelka wlej wodę, włóż masło, wsyp kakao i cukier. Całość mieszaj na małym ogniu, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą.

Pokrusz herbatniki.
Masę kakaową przełóż do miski, a następnie mieszając mikserem wsypuj powoli mleko w proszku. Do powstałej masy wsyp pokruszone herbatniki i dokładnie wymieszaj łyżką. Powstała masa musi być bardzo gęsta. Bakalie wsyp do masy i ponownie zamieszaj. Formę keksową o długości ok 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż do formy masę i dokładnie ugnieć. Wstaw do lodówki na kilka godzin. Najlepiej smakuje na drugi dzień. SMACZNEGO!!!


Komentarze

Print Friendly and PDF