Jeden z największych klasyków i smaków dzieciństwa,
czyli blok czekoladowy,
poleca się na leniwe popołudnie :D
Składniki:
- 150 g bakalii (migdały, żurawina, rodzynki, orzechy)
- 250 g masła
- 500 g mleka w proszku
- 1/2 szkl wody
- 1-1,5 szkl cukru
- 5 łyżek kakao
- 500 g herbatników
Przygotowanie:
Do rondelka wlej wodę, włóż masło, wsyp kakao i cukier. Całość mieszaj na małym ogniu, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Pokrusz herbatniki.
Masę kakaową przełóż do miski, a następnie mieszając mikserem wsypuj powoli mleko w proszku. Do powstałej masy wsyp pokruszone herbatniki i dokładnie wymieszaj łyżką. Powstała masa musi być bardzo gęsta. Bakalie wsyp do masy i ponownie zamieszaj. Na desce rozłóż folię spożywczą i przełóż na nią masę, formując ją w kształt batona. Wstaw do lodówki na kilka godzin. Najlepiej smakuje na drugi dzień. SMACZNEGO!!!
Komentarze
Publikowanie komentarza