Polecam z CENEO

Omlet na słodko

Podstawowy przepis na omlet, który możemy skomponować na wiele sposobów. Pyszny zarówno na słodko, jak i z bardziej wytrawnymi dodatkami :)



Składniki (na patelnie 24cm):

  • 3 jajka
  • 3 łyżki mąki
  • szczypta soli
  • cukier puder do posypania
  • kawałek masła
  • ulubione dodatki (owoce, nutella, powidła, konfitury)
Przygotowanie:Białka oddzielić od żółtek i ubić pianę z białek z dodatkiem soli. Do piany dodać żółtka i delikatnie wymieszać. Przesiać mąkę i stopniowo dodawać do masy mieszając łyżką.
Rozgrzać patelnię na średnim płomieniu, nasmarować masłem i wlać masę. Zmniejszyć troszkę płomień i smażyć ok. 4 minut aż omlet się przyrumieni i da się podważyć. Następnie przewrócić omlet przy pomocy łopatek na drugą stronę i smażyć, aż nabierze złotego koloru, ale nie za długo, bo będzie zbyt suchy.
Przełożyć na talerz, posypać cukrem pudrem i podawać z tym, na co właśnie mamy ochotę.


Print Friendly and PDF