Polecam z CENEO

Murzynek

Coś dla małych i dużych łasuchów :D



Składniki:

Ciasto:
  • 1 kostka margaryny
  • 1 szklanka cukru
  • 0,5 szklanki wody
  • 3 łyżki kakao
  • cukier wanilinowy
  • 5 jajek
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
Rozpuścić margarynę, cukier, cukier wanilinowy, kakao z wodą. Po ostudzeniu dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kolejno dodawać po 1 żółtku. Do tak przygotowanej masy dodać ubitą pianę z białek. Delikatnie wymieszać. Piec w temp. 180 st przez około 30 minut.

Krem:
  • 1 kostka masła
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 budynie śmietankowe lub waniliowe
  • 500 ml mleka
W 500 ml mleka ugotować budynie i zostawić do ostygnięcia. Utrzeć masło z cukrem pudrem na pulchna masę. Do tak powstałej masy dodawać małymi partiami budyn i miksować do uzyskania jednolitej konsystencji.

Polewa:
  • 150 g czekolady gorzkiej lub mlecznej
  • 2 łyżki oleju
Czekoladę połamać na mniejsze kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej z olejem.
Ciasto przekroić i przełożyć kremem. Wierzch polać polewą. Smacznego :)
Print Friendly and PDF