Polecam z CENEO

Małdrzyki krakowskie

Pyszne, puszyste i baaaardzo sycące placuszki z twarogiem :D



Składniki:

  • 0,5 kg twarogu półtłustego
  • 1 całe jajko
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka rozpuszczonego masła
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • 3 łyżki maki pszennej
  • olej do smażenia
  • cukier puder po posypania
  • ulubione dodatki: śmietanę, jogurt, owoce, dżem, sos z owoców
Przygotowanie:Zmiksować na gładką i pulchną masę twaróg, jajko, żółtko, rozpuszczone masło, cukier wanilinowy. Dodać mąkę i jeszcze raz dokładnie zmiksować. Uzyskane ciasto będzie bardzo gęste.

Tłuszcz rozgrzać na patelni, kłaść porcje ciasta przy pomocy łyżki. Smażyć na średnim ogniu do zarumienienia.
Print Friendly and PDF